Narttu Live (työnimi)Narttu Live (työnimi) on feministinen monitoimiareena ja poikkitaiteellinen pop up-näyttelykokonaisuus. Se on feminiinisempi vaihtoehto Tampereen uudelle areenalle, jonka nimeksi meinasi tulla Uros Live. 

Työryhmän käsissä syntyy urheilumaailmaa muusanaan käyttävä kokonaisvaltainen tilataideteos, jossa muutkin kuin pojat saunovat ja kattoon on jäädytetty feminististen legendojen paitoja.

Narttu Live (työnimi) -näyttely on rakennettu Tampereen linja-autoaseman päädyssä sijaitsevaan liikehuoneistoon. Kaikilla aisteilla koettava teos levittäytyy useaan tilaan, jotka jäljittelevät tamperelaisen Kannen Areenan osia: ravintola, kaukalo, jäähyaitio, feministinen kasino, hotelli ja transmiehen valtaama pukuhuone. Muun muassa näiden tilojen sisässä kävijä oleskelee ja kulkee vapaasti tehden itse valintoja siitä, miten haluaa teoksen kokea, kuten museossa on tapana. 

Näyttelykokonaisuudessa on mukana kirjava joukko eri taiteenalojen tekijöitä. He toimivat näyttelyn aukioloaikoina sen valvojina ja elävinä installaatioina.

Narttu Live (työnimi) on tamperelaisen Täsmäteatterin kahdeksas tuotanto. Paikkasidonnaisiin teoksiin erikoistunut Täsmäteatteri, joka on aiemmin toteuttanut mm. kirjeellä katsojan kotiin lähetettävän esityksen ja poikkitaiteellisen kyläjuhlan sillan alle. Nyt Täsmäteatteri laajentaa repertoaariaan myös kuva- ja installaatiotaiteen kentälle.


KUINKA HOMMA TOIMII

Pandemiarajoituksia noudattaen otamme näyttelyyn sisään rajoitetun määrän kävijöitä. Kävijöiden turvallisuuden takaamiseksi myymme liput näyttelyyn etukäteen tiettyihin saapumisaikoihin, jotka ovat 15 minuutin välein. Saapumisajat ovat 17:45-20:00 ja kävijä saa oleskella tilassa 1,5 h. 

Edellytämme kävijöiltämme kasvomaskin käyttöä ja koronapassin sekä henkilötodistuksen näyttöä ovella. Käsidesiä on saatavilla ympäri tilaa ja tilassa on mahdollista pitää turvavälit. Kävijöidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Ethän siis saavu näyttelyyn mikäli sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai olet muuten sairaana. Sairastapauksissa ensisijaisesti vaihdamme liput toiseen ajankohtaan. 

Näyttely on auki seuraavina aikoina:

Kaikkina päivinä klo 17:45-21:30

la 8.1.2022
su 9.1.2022
ti 11.1.2022
ke 12.1.2022
to 13.1.2022
ke 19.1.2022
pe 21.1.2022
la 22.1.2022
su 23.1.2022
ke 26.1.2022
ja
pe 28.1.2022

Sisääntuloajat: klo 17:45, 18:00, 18:15, 18:30, 18:45, 19:00, 19:15, 19:30, 19:45, 20:00.


PÄÄSYLIPUT

Narttu Live (työnimi) näyttelyyn on saatavilla kolmea eri pääsylippukategoriaa, joista kävijä voi omantuntonsa mukaan valita haluamansa. Kaikki liput oikeuttavat samaan palveluun. 

 1. Etuoikeutetun lippu 33€
 2. Ei-niin-etuoikeutetun lippu 22€
  (saat ei-niin-etuoikeutetun pääsylipun Holvi-kaupasta alekoodilla HALPANARTTU)

Nämä liput myynnissä Holvi-kaupassa: https://holvi.com/shop/TASMATEATTERI/

 1. Maksa mitä haluat: jokaisen aukiolopäivän klo 20 sisäänottoon on myynnissä 2kpl maksa mitä haluat lippuja. Nämä liput varataan etukäteen sähköpostitse teatteritasma@gmail.com ja maksetaan paikan päällä korttimaksulla. 

  Valitettavasti meillä ei käy museokortti.

SIJAINTI

Vuolteenkatu 4.
Tampereen linja-autoaseman Vuolteenkadun päädyssä sijaitseva liikehuoneisto. 

TYÖRYHMÄ

Projektin tavoitteena on nostaa keskiöön sellaisten taiteilijoiden töitä, jotka usein jäävät sivuosaan! Näyttelykokonaisuuden ydintyöryhmä koostuu naisista, muunsukupuolisista ja yhdestä transmiehestä, mutta taustajoukoissa vaikuttaa myös muutama kiintiö cis-heteromieskin.

Työryhmämme koostuu eri taidealojen freelancereistä sekä vapaaehtoisista.

Näyttelyn taiteilijat:
Venla Anttila, Iiris Aholainen, Iira Halttunen, Tiina Helliäinen, Anna Isojärvi, Minna Jaakola, Sini Kallio, Taneli Kemppi, Kanerva Keskinen, Elina Kuunila, Sandra Marins, Ella Numminen, Jeromy Nuuk, Meri-Maija Näykki, Enna Paavilainen, Vappu Raappana, Arion Raudes, Iida Salokorpi, Wilma Seppälä, Jessica Siljander, Veera Tapanainen, Jenna Teinilä, Tiia Tuovinen, Taru Yli-Panula

Graafinen ilme: Otto Vihervaara
Valokuvat: Katri Kallio

KENELLE

Näyttelykokonaisuus soveltuu kaikille yli 7-vuotiaille, mutta sitä ei ole lähtökohtaisesti suunnattu lapsille eikä cis-heteromiehille. Uskomme kuitenkin jokaisen kävijän kykyyn haastaa itseään ja eläytyä aiheisiin, jotka eivät lähtökohtaisesti käsittele kävijän henkilökohtaista kokemusta maailmasta. Kaikki ihmiset ovat siis lämpimästi tervetulleita areenallemme.  <3

TURVALLISUUS

Täsmäteatteri on sitoutunut noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita. 

Mikäli havaitsemme tilassa minkäänlaista häiriökäytöstä, rasismia, homo- tai transfobiaa, naisvihaa, ableismia, kehorauhan rikkomista tai muuta vihamielistä käytöstä, puutumme siihen välittömästi poistamalla huonosti käyttäytyvän henkilön tilasta.

YHTEISTYÖ ja RAHOITTAJAT

Teos toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin ja feministisen artivismisyhteisö Cult Cunthin kanssa. Lisäksi näyttelyn virallinen jatkopaikka on Beer Shop & Bar Kuja.

Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto ja materiaalisesti avustaa Nekalan kierrätyskeskus.

Projekti on osa Tampereen kaupungin VÄLITILA-mallin pilotointia. Mallissa kaupunki tarjoaa väliaikaisesti tyhjillään olevia tiloja taiteilijoiden käyttöön uutena tukimuotona. Lisätietoja pilotoinnista:

https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2021/10/19102021_1.html

SAAVUTETTAVUS

Tila on osittain esteetön. Ilta-aikaan sisäänkäynti linja-autoaseman esteettömistä ovista ei onnistu, vaan sisäänkäynti on rampillisesta ovesta. Ramppi on tilapuutteen vuoksi melko jyrkkä, eikä siis välttämättä mahdollista kaikkien pyörätuolia käyttävien sisäänpääsyä. Tilassa on esteetön wc. Tilassa on pääosin esteetön kulku, mutta muutama osa esityksestä vaatii portaiden käyttöä tai kynnyksen ylittämistä. Henkilökunta avustaa mielellään tilassa liikkumisessa. Mikäli kaipaat lisätietoa esteettömyydestä ota yhteyttä teatteritasma@gmail.com , vastaamme mielellämme. 

Monissa installaatioissa on mukana suomenkielistä puhetta ja tekstejä, sekä viittauksia suomalaiseen kulttuuriin. Uskomme kuitenkin, että teoksesta voi nauttia ja päästä jyvälle ilman suomen kielen taitoa ja kulttuurin tuntemusta.

Jatkot Kujassa!

Tien toisella puolella olevasta Beer Shop & Bar Kujasta saa Narttu Liven lipulla 10 % alennusta kaikista tuotteista. Kuja on naisten pyörittämä anniskeluravintola, jossa ollaan sitouduttu noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita (ja sieltä saa muuten sairaan hyvää vegaanista toastia!)


Kysymyksiä ja vastauksia!

Koska haluamme rakentaa luottamusta ja turvallista ilmapiiriä, pyrimme tässä vastaamaan mahdollisiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Mikä homma?
 • Narttu Live (työnimi) on poikkitaiteellinen monitoimiareena, jossa yleisö saa vapaasti siirtyä tilasta toiseen, kuten taidenäyttelyssä on tapana.
Mistä tiedän miten toimia näyttelyssä?
 • Näyttelykokemus alkaa siitä, että sinulle kerrotaan toimintaohjeet. Voit myös kysyä lisäkysymyksiä koko vierailusi ajan. Saapumistasi edeltävänä päivänä saat viestin, jossa kerrotaan saapumiseen liittyvät ohjeet.
Mitä siellä oikein tapahtuu?
 • Areenalla on monta eri tilaa, joissa kaikissa tapahtuu eri asioita. Osa teoksista ovat performansseja, osa installaatioita. Jotkut performatiiviset teokset ovat vuorovaikutteisia.
Mistä tiedän, mikä on vuorovaikutteista, etten mene vahingossa osallistumaan väärin?
 • Tätä ei tarvitse jännittää – ei ole väärää tapaa osallistua! Henkilökunta viestii selvästi vuorovaikutuksesta ja elävät tilanteessa sinun kanssasi sen mukaan miten sinä reagoit. Erilaiset tunteet ja reaktiot kuuluvat taiteeseen, joten mitään ei tarvitse pidätellä, eikä myöskään väkisin esittää.
Saako kaikkialle tilassa mennä?
 • Kaikki tilat, joita ei ole erikseen selkeästi merkitty vain henkilökunnan käyttöön, ovat avoimia yleisölle.
Mistä tiedän, saako teoksiin koskea? Voinko vahingossa tuhota jonkun taideteoksen?
 • Tästäkään ei tarvitse huolehtia. Tuntoaisti on osa moniaistista esitystä, joten lähtökohtaisesti kaikkiin tilassa oleviin esineisiin saa koskea, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Kokeilethan asioita kuitenkin kunnioittavasti, etkä esim. repimällä. Henkilökuntaan ja muihin kävijöihin koskeminen on kielletty.
Miten osaan kulkea tilassa eksymättä?
 • Sisääntulon yhteydestä löytyy tilakartta. Areenalla on sekä opasteita että henkilökuntaa, jolta tarvittaessa kysyä apua.
Onko tila turvallinen? Eihän minua pelotella?
 • Areenalla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Näyttely ei sisällä pelottelua tai muuta vastaavaa, vaan tilan ja siellä oleskelevien teosten laatu on hyvin lempeä.
Onko pakko vuorovaikuttaa?
 • Ei. Kaikki osallistuminen on vapaaehtoista, eli areenasta saa nauttia myös tarkkailemalla.
Pitääkö kaikki nähdä?
 • Ei. Narttu Live (työnimi) on kestollinen immersiivinen kokonaisuus, mutta sitä ei ole tarkoitus suorittaa tai ”pelata läpi”. Kokemus on jokaiselle yksilöllinen, eikä yhden ihmisen ole edes mahdollista nähdä kaikkea (ellet osaa olla monessa huoneessa yhtä aikaa). Ainutlaatuisuus on osa teosta!
Saako ottaa kuvia ja videoita?
 • Monitoimiareenallamme saa ehdottomasti somettaa! Tilaa ja siellä olevia taideteoksia saa kuvata vapaasti. Henkilökuntaa saa kuvata vain heidän luvallaan. Luvan saat kysymällä.
Onko tilassa narikkaa?
 • Tilassa on narikka. Narikkatilamme ovat kuitenkin rajalliset, joten toivomme, että isommat kantamukset jätetään kotiin.
 • Toivomme, että tilassa liikuttaisiin ilman ulkokenkiä. Otathan siis villasukat tai sisäkengät mukaan. Tarjolla on myös kenkäsuojia, jos et halua riisua kenkiäsi.
Saako sieltä syötävää ja juotavaa?
 • Areenan sisältyy syötäviä ja juotavia elementtejä, mutta niitä on rajallinen määrä per ilta. Emme siis voi taata, että suuhunpantavaa riittää kaikille.
 • Sen voimme taata, että Bar Kujasta saa Narttu Liven (työnimi) lipulla – 10% kaikista tuotteista! Kuja sijaitsee tien toisella puolella viistottain. Suosittelemmekin siis näyttelykokemuksen purkamista Kujassa tuopposen tai vaikka vegaanisen toastin äärellä!
Minkä ikäisille teos sopii?
 • Narttu Live (työnimi) teoskokonaisuudessa ei ole mitään lapsille sopimatonta. Riippuu hyvin paljon lapsesta, kuinka hän jaksaa seurata kestollista taidetta ja liikkua tilassa. Luotamme lasten läheisten kykyyn arvioida lapsen jaksamista. Tilassa on kirjallisia opasteita, joten lukutaito helpottaa huomattavasti näyttelyn kokemista.
Vaatiiko näyttelyn kokeminen suomen kielen taitoa?
 • Näyttelyssä on suomenkielistä puhetta ja tekstejä, sekä viittauksia suomalaiseen kulttuuriin. Uskomme kuitenkin, että teoksesta voi nauttia ja päästä jyvälle ilman suomen kielen taitoa ja kulttuurin tuntemusta.

Jäikö kysymyksesi vielä vaille vastausta?
Pistä viestiä osoitteeseen teatteritasma @ gmail.com niin vastaamme mieltä askarruttaviin kysymyksiin!