Medialle

240-vuotias Tampere saa lahjaksi PerforMansen Ratinan sillan alle

13.6.2019

Syys-lokakuun taitteessa Ratinan sillan alla nähdään sirkus-, teatteri-, tanssi-, valo-, ääni- ja kuvataidetta yhdistävä performanssi: PerforManse – näkökulmataidetta silla alla.
Teos on kahden seinättömän teatteriryhmän, Täsmäteatterin ja Teatteri Siperian, yhteistuotanto. Se on syntymäpäivälahja Tampereelle ja tamperelaisille, ja näin ollen katsojille maksuton.

“Suomi 100 -vuonna teimme toivoa ja talkoohenkeä käsittelevän Uittovoima-esityksen Pispalan uittotunneliin. Teos sai Tampereen Vuoden kulttuuriteko 2017 -kunniamaininnan. Uittovoima oli harmittavan monella tapaa esteellinen ja vaikka se oli kaupunkilaisten yhteisessä tilassa, se ei ollut kaikille kaupunkilaisille saavutettava. Tampereen 240-vuotissyntymäpäivän kunniaksi haluamme jatkaa Uittovoiman taiteellista suuntaa, tällä kertaa mahdollisimman esteettömästi. Kutsumme kaikki tamperelaiset ikään, taustaan ja sosiaaliseen asemaan katsomatta yhdessä sillan alle pohtimaan omaa perspektiiviään kaupunkimaisemaan.”

-Meri-Maija Näykki, Täsmäteatteri

“Teimme täysin samanaikaisesti Täsmäteatterin upean Uittovoima-esityksen kanssa Teatteri Siperian esitystä Hiedanrantaan tyhjään tehdashalliin – Ja tästä samanaikaisuudesta ja heidän hienosta työstään innostuneena koimme hyvin mielekkääksi ja kiinnostavaksi lähteä mukaan toteuttamaan tila-lähtöistä ja puhtaasti esteetöntä PerforMansea yhdessä Meri-Maijan ja Täsmäteatterin kanssa. Meille ja Täsmäteatterille tilattomuus luo mahdollisuuksia esityksen uudenlaiseen rakenteista vapaaseen ajatteluun, jolloin elämyksiä katsojille voidaan tuottaa perinteisiä muotoja laajentaen ja ehkä näin voidaan tavoittaa myös ihmisiä, joita kulttuurin kiinteät rakenteet eivät tavoita. Unelmana tulevaisuuden kaupunki jossa monimuotoinen kulttuuri voi toteutua missä ja miten vaan ja on aidosti kaikille saavutettavaa.”

– Marika Heiskanen, Teatteri Siperia

Esityksen ensi-ilta on Tampereen päivän juhlaviikonloppuna 27.9.2019. Sen jälkeen teosta esitetään yhteensä 10 kertaa 27.9.-1.10.2019. PerforMansen kesto on noin 20 min ja se tapahtuu Ratinan sillan alla, stadionin puolella koskea.

Täsmäteatterin Meri-Maija Näykki on esityksen ohjaaja-tuottaja, Teatteri Siperian Saija Raskulla toimii teoksen ääni- ja valosuunnittelijana ja Marika Heiskanen taiteellis-tuotannollisena koordinaattorina. Lisäksi teoksessa esiintyvät muun muassa sirkustaiteilijat Onni Toivonen, Heikki Järvinen ja Lida Kuusisto. Loput esiintyjä- ja työryhmätiedot julkaistaan myöhemmin.

Aiemmin kodittomien nukkumapaikkana tunnetut, sillan alle aukeavat holvirakenteet muistuttavat renessanssiteatterin perspektiivinäyttämöä. PerforManse leikitteleekin perspektiivin ja näkökulman idealla. Esityksen näyttämö on niin massiivinen, että esitystä on mahdotonta nähdä yhdeltä seisomalta. Katsojat saavat itse valita näkökulmansa ja vaihdella sitä esityksen aikana. Maksuttomuuden vuoksi teoksen voi katsoa vaikka kaikki 10 kertaa – aina eri perspektiivistä. Esitys on dialogissa sillan alla sijaitsevan Tuomo Rosenlundin Leikkikenttä-muraalin kanssa. Muraali ehdottaa kaupunkitilaa ihmisen leikkikentäksi. PerforManse puolestaan tarjoaa leikkimisen välineeksi erilaisten näkökulmien tutkailua.

Teosta ovat tukenee Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaa ja Pyynikin kesäteatterisäätiö.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

teatteritasma@gmail.com
040 567 3128 (Meri-Maija Näykki)

marika@teatterisiperia.fi

050 5597311 (Marika Heiskanen)