Medialle

27.4.2020

Täsmäteatteri lähettää Terveisin, Teatteri -esityksen kirjeitse kotiin

Tamperelainen Täsmäteatteri toteuttaa poikkeusoloissa Terveisin,Teatteri –esityksen, joka postitetaan katsojan kotiin kirjeenä. Kirje sisältää viisi “näytöstä” eli pienempää kirjekuorta, joista löytyvät ohjeet esityksen toteuttamiseen. Teoksen esiintyjinä ja näyttämönä toimii vastaanottajan lähiympäristö, kun taas vastaanottaja itse on teoksen aktiivinen katsoja-kokija ja ohjaaja. Yksi kerrallaan avattavissa kirjekuorissa on tehtäviä, jotka kannustavat poistumaan omasta asunnosta ja havainnoimaan ympäröivää maailmaa esityksenä. 

“Neljän seinän sisältä poistuminen lisää terveen ihmisen hyvinvointia poikkeusolojen aikana. Terveisin, Teatteri -esityksellä haluamme mahdollistaa havainnoivan tunnekokemukset sallivan seikkailun, ruudun ja kodin ulkopuolella yhteisessä kaupunkitilassa ilman lähikontaktia”, toteaa teoksen fasilitaattorina ja postittajana toimiva Meri-Maija Näykki.

Esityksen tavoite on nostaa keskiöön katsojan rooli ja teatterin kokemuksellisuus virtuositeetin sijasta. Vaikka teatterit ovat kiinni, voimme silti vastaanottaa esiintyjän taidetta ja tarinoita virtuaalisesti. Jotain jää silti puuttumaan, mutta mitä? 

Osassa esityksen tehtävistä osallistuja tuottaa valokuva- ja äänimateriaalia, jotka hän voi halutessaan lähettää Täsmäteatterille. Näistä materiaaleista kootaan myöhemmin yhteisötaideteos.

Täsmäteatterin tavoitteena on tuoda esittävää taidetta perinteisten teatteritilojen ulkopuolelle ja korostaa esitysten yhteisöllistä ja ritualistista luonnetta. Terveisin, Teatteri -esitys sopii paitsi esityksiä kaipaaville, myös niille, jotka eivät yleensä koe teatteria omakseen: tässä esityksessä kokija saa itse toimia teoksen ohjaajana ja näin kokea sellaista teatteria kuin haluaa. Esityksen voi kokea yksin tai yhdessä lähimmäisen kanssa ja sen voi toteuttaa haluamassaan rytmissä.

Terveisin, Teatteri on osa Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -kokonaisuutta. Tampereen kaupunki rahoittaa teosta niin, että tarjolla on 100 kpl Pirkanmaalaisille tarkoitettuja ilmaisia “pääsylippuja” esitykseen. Täsmäteatteri myy lisäksi 5€ (materiaalit katettu) ja 10€ (kaikki kulut katettu) paketteja Holvi.fi-palvelussa (maksulliset paketit myös Pirkanmaan ulkopuolisille). Kaikki paketit ovat sisällöltään samat ja paketin voi tilata itselleen tai toiselle. Median edustajat voivat tilata teoksen arvostelukappaleena kotiinsa.

Teoksen ensipostitus on 7. toukokuuta 2020. Esitys säilyy Täsmäteatterin ohjelmistossa ainakin niin kauan, kuin teatterit ovat kiinni.

Etätyöryhmä: Meri-Maija Näykki, Iira Halttunen ja Markus Tapio

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Meri-Maija Näykki
040 567 3128
teatteritasma@gmail.com