Medialle

Feministinen monitoimiareena Narttu Live (työnimi) avautuu 8.1. pop-up taidenäyttelynä

7.1.2022

Tampereella vietetään 8.-9.1.2022 jälleen uuden monitoimiareenan avajaisia, kun Narttu Live (työnimi) poikkitaiteellinen näyttely eli feministinen monitoimiareena avautuu. Pop-up näyttely on avoinna 28.1. asti rajatuin aukioloajoin.

Narttu Live (työnimi) -näyttely on rakennettu Tampereen linja-autoaseman päädyssä sijaitsevaan liikehuoneistoon. Kaikilla aisteilla koettava teos levittäytyy useaan tilaan, jotka jäljittelevät Kannen Areenan osia: ravintola, kaukalo, jäähyaitio, feministinen kasino, hotelli ja transmiehen valtaama pukuhuone. Muun muassa näiden tilojen sisässä kävijä oleskelee ja kulkee vapaasti tehden itse valintoja siitä, miten haluaa teoksen kokea, kuten museossa on tapana. 

Areenan kattoon on jäädytetty feminististen legendojen paitoja. Näyttelyyn on saanut  paitoja lahjoituksena erilaisilta feministeiltä presidentti Tarja Halosesta someaktivisteihin, Krisse Salmisesta kansanedustajin. Projektin jälkeen paidat myydään ja tuotot lahjoitetaan Ahjola Setlementin tyttöjen talon ja naistarin toimintaan. Tasa-arvon ja saavutettavuuden nimissä kaikki paidat maksavat 30 euroa. 

Pandemiarajoituksia noudattaen näyttelyyn otetaan  sisään rajoitettu määrän kävijöitä rajattuina aukioloaikoina. Kävijöiden turvallisuuden takaamiseksi liput näyttelyyn myydään etukäteen porrastettuihin saapumisaikoihin 15 minuutin välein. 

Narttu Live (työnimi) on tamperelaisen Täsmäteatterin kahdeksas tuotanto. Paikkasidonnaisiin ja poikkitaiteellisiin teoksiin erikoistunut Täsmäteatteri on aiemmin toteuttanut mm. kirjeellä katsojan kotiin lähetettävän esityksen ja poikkitaiteellisen kyläjuhlan sillan alle. Nyt Täsmäteatteri laajentaa repertoaariaan myös taidenäyttelytoimintaan.

Näyttelykokonaisuudessa on mukana kirjava joukko eri taiteenalojen tekijöitä. He toimivat näyttelyn aukioloaikoina sen valvojina ja elävinä installaatioina. Projektin tavoitteena on nostaa keskiöön sellaisten taiteilijoiden töitä, jotka usein jäävät sivuosaan. Näyttelykokonaisuuden ydintyöryhmä koostuu naisista, muunsukupuolisista ja yhdestä transmiehestä, mutta taustajoukoissa vaikuttaa myös muutama kiintiö cis-heteromieskin. 

Näyttelyn kuratointi: Meri-Maija Näykki

Näyttelyn taiteilijat: Venla Anttila, Iiris Aholainen, Iira Halttunen, Tiina Helliäinen, Anna Isojärvi, Minna Jaakola, Sini Kallio, Taneli Kemppi, Kanerva Keskinen, Elina Kuunila, Sandra Marins, Ella Numminen, Jeromy Nuuk, Meri-Maija Näykki, Enna Paavilainen, Vappu Raappana, Arion Raudes, Iida Salokorpi, Wilma Seppälä, Jessica Siljander, Veera Tapanainen, Jenna Teinilä, Tiia Tuovinen, Taru Yli-Panula

Graafinen ilme: Otto Vihervaara
Valokuvat: Katri Kallio

Täsmäteatteri on saanut tilan käyttöönsä Tampereen kaupungilta osana VÄLITILA-mallin pilotointia. Lisää pilotoinnista: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2021/10/19102021_1.html 

Narttu Live (työnimi) toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin ja feministisen aktivistiyhteisö Cult Cunthin kanssa. Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto.

Median edustajat on kutsuttu katsomaan teoskokonaisuutta. Toivomme lehdistöä saapuvaksi ensisijaisesti avajaisviikonloppumme aikana.

Täytä ilmoittautumislomake täällä: https://docs.google.com/forms/d/1F193DbsWY1cuSqkPZS9_mFhsfFez6WlUgHnsd-G4vxU/edit 

Haastatteluja varten voimme järjestää tapaamisen näyttelytilassa (Vuolteenkatu 4). Lähes kaikkia työryhmän jäseniä on mahdollista pyytää haastatteluun. Jos siis toivotte haastattelua jonkun tietyn henkilön/henkilöiden tai tietyn taiteenlajin edustajan kanssa ilmoitattehan siitä etukäteen. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Meri-Maija Näykki
040 567 3128

teatteritasma@gmail.com 

Pressikuvat:https://drive.google.com/drive/folders/1ATppr6kTjJp-lQAlzGv60TGF5JVD7_C9?usp=sharing

Kuvat: Katri Kallio
Kuvissa esiintyvien henkilöiden tiedot: https://docs.google.com/document/d/1fsL0LFd83WgCWJIcmXROKIUcwd2wgNI1KsU7VU-S-74/edit?usp=sharing