Vanhat tiedotteet

Feministinen monitoimiareena Narttu Live (työnimi) avautuu 8.1. pop-up taidenäyttelynä

7.1.2022

Tampereella vietetään 8.-9.1.2022 jälleen uuden monitoimiareenan avajaisia, kun Narttu Live (työnimi) poikkitaiteellinen näyttely eli feministinen monitoimiareena avautuu. Pop-up näyttely on avoinna 28.1. asti rajatuin aukioloajoin.

Narttu Live (työnimi) -näyttely on rakennettu Tampereen linja-autoaseman päädyssä sijaitsevaan liikehuoneistoon. Kaikilla aisteilla koettava teos levittäytyy useaan tilaan, jotka jäljittelevät Kannen Areenan osia: ravintola, kaukalo, jäähyaitio, feministinen kasino, hotelli ja transmiehen valtaama pukuhuone. Muun muassa näiden tilojen sisässä kävijä oleskelee ja kulkee vapaasti tehden itse valintoja siitä, miten haluaa teoksen kokea, kuten museossa on tapana. 

Areenan kattoon on jäädytetty feminististen legendojen paitoja. Näyttelyyn on saanut  paitoja lahjoituksena erilaisilta feministeiltä presidentti Tarja Halosesta someaktivisteihin, Krisse Salmisesta kansanedustajin. Projektin jälkeen paidat myydään ja tuotot lahjoitetaan Ahjola Setlementin tyttöjen talon ja naistarin toimintaan. Tasa-arvon ja saavutettavuuden nimissä kaikki paidat maksavat 30 euroa. 

Pandemiarajoituksia noudattaen näyttelyyn otetaan  sisään rajoitettu määrän kävijöitä rajattuina aukioloaikoina. Kävijöiden turvallisuuden takaamiseksi liput näyttelyyn myydään etukäteen porrastettuihin saapumisaikoihin 15 minuutin välein. 

Narttu Live (työnimi) on tamperelaisen Täsmäteatterin kahdeksas tuotanto. Paikkasidonnaisiin ja poikkitaiteellisiin teoksiin erikoistunut Täsmäteatteri on aiemmin toteuttanut mm. kirjeellä katsojan kotiin lähetettävän esityksen ja poikkitaiteellisen kyläjuhlan sillan alle. Nyt Täsmäteatteri laajentaa repertoaariaan myös taidenäyttelytoimintaan.

Näyttelykokonaisuudessa on mukana kirjava joukko eri taiteenalojen tekijöitä. He toimivat näyttelyn aukioloaikoina sen valvojina ja elävinä installaatioina. Projektin tavoitteena on nostaa keskiöön sellaisten taiteilijoiden töitä, jotka usein jäävät sivuosaan. Näyttelykokonaisuuden ydintyöryhmä koostuu naisista, muunsukupuolisista ja yhdestä transmiehestä, mutta taustajoukoissa vaikuttaa myös muutama kiintiö cis-heteromieskin. 

Näyttelyn kuratointi: Meri-Maija Näykki

Näyttelyn taiteilijat: Venla Anttila, Iiris Aholainen, Iira Halttunen, Tiina Helliäinen, Anna Isojärvi, Minna Jaakola, Sini Kallio, Taneli Kemppi, Kanerva Keskinen, Elina Kuunila, Sandra Marins, Ella Numminen, Jeromy Nuuk, Meri-Maija Näykki, Enna Paavilainen, Vappu Raappana, Arion Raudes, Iida Salokorpi, Wilma Seppälä, Jessica Siljander, Veera Tapanainen, Jenna Teinilä, Tiia Tuovinen, Taru Yli-Panula

Graafinen ilme: Otto Vihervaara
Valokuvat: Katri Kallio

Täsmäteatteri on saanut tilan käyttöönsä Tampereen kaupungilta osana VÄLITILA-mallin pilotointia. Lisää pilotoinnista: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2021/10/19102021_1.html 

Narttu Live (työnimi) toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin ja feministisen aktivistiyhteisö Cult Cunthin kanssa. Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto.

Median edustajat on kutsuttu katsomaan teoskokonaisuutta. Toivomme lehdistöä saapuvaksi ensisijaisesti avajaisviikonloppumme aikana.

Täytä ilmoittautumislomake täällä: https://docs.google.com/forms/d/1F193DbsWY1cuSqkPZS9_mFhsfFez6WlUgHnsd-G4vxU/edit 

Haastatteluja varten voimme järjestää tapaamisen näyttelytilassa (Vuolteenkatu 4). Lähes kaikkia työryhmän jäseniä on mahdollista pyytää haastatteluun. Jos siis toivotte haastattelua jonkun tietyn henkilön/henkilöiden tai tietyn taiteenlajin edustajan kanssa ilmoitattehan siitä etukäteen. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Meri-Maija Näykki
040 567 3128

teatteritasma@gmail.com 

Pressikuvat:https://drive.google.com/drive/folders/1ATppr6kTjJp-lQAlzGv60TGF5JVD7_C9?usp=sharing

Kuvat: Katri Kallio
Kuvissa esiintyvien henkilöiden tiedot: https://docs.google.com/document/d/1fsL0LFd83WgCWJIcmXROKIUcwd2wgNI1KsU7VU-S-74/edit?usp=sharing

27.4.2020

Täsmäteatteri lähettää Terveisin, Teatteri -esityksen kirjeitse kotiin

Tamperelainen Täsmäteatteri toteuttaa poikkeusoloissa Terveisin,Teatteri –esityksen, joka postitetaan katsojan kotiin kirjeenä. Kirje sisältää viisi “näytöstä” eli pienempää kirjekuorta, joista löytyvät ohjeet esityksen toteuttamiseen. Teoksen esiintyjinä ja näyttämönä toimii vastaanottajan lähiympäristö, kun taas vastaanottaja itse on teoksen aktiivinen katsoja-kokija ja ohjaaja. Yksi kerrallaan avattavissa kirjekuorissa on tehtäviä, jotka kannustavat poistumaan omasta asunnosta ja havainnoimaan ympäröivää maailmaa esityksenä. 

“Neljän seinän sisältä poistuminen lisää terveen ihmisen hyvinvointia poikkeusolojen aikana. Terveisin, Teatteri -esityksellä haluamme mahdollistaa havainnoivan tunnekokemukset sallivan seikkailun, ruudun ja kodin ulkopuolella yhteisessä kaupunkitilassa ilman lähikontaktia”, toteaa teoksen fasilitaattorina ja postittajana toimiva Meri-Maija Näykki.

Esityksen tavoite on nostaa keskiöön katsojan rooli ja teatterin kokemuksellisuus virtuositeetin sijasta. Vaikka teatterit ovat kiinni, voimme silti vastaanottaa esiintyjän taidetta ja tarinoita virtuaalisesti. Jotain jää silti puuttumaan, mutta mitä? 

Osassa esityksen tehtävistä osallistuja tuottaa valokuva- ja äänimateriaalia, jotka hän voi halutessaan lähettää Täsmäteatterille. Näistä materiaaleista kootaan myöhemmin yhteisötaideteos.

Täsmäteatterin tavoitteena on tuoda esittävää taidetta perinteisten teatteritilojen ulkopuolelle ja korostaa esitysten yhteisöllistä ja ritualistista luonnetta. Terveisin, Teatteri -esitys sopii paitsi esityksiä kaipaaville, myös niille, jotka eivät yleensä koe teatteria omakseen: tässä esityksessä kokija saa itse toimia teoksen ohjaajana ja näin kokea sellaista teatteria kuin haluaa. Esityksen voi kokea yksin tai yhdessä lähimmäisen kanssa ja sen voi toteuttaa haluamassaan rytmissä.

Terveisin, Teatteri on osa Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -kokonaisuutta. Tampereen kaupunki rahoittaa teosta niin, että tarjolla on 100 kpl Pirkanmaalaisille tarkoitettuja ilmaisia “pääsylippuja” esitykseen. Täsmäteatteri myy lisäksi 5€ (materiaalit katettu) ja 10€ (kaikki kulut katettu) paketteja Holvi.fi-palvelussa (maksulliset paketit myös Pirkanmaan ulkopuolisille). Kaikki paketit ovat sisällöltään samat ja paketin voi tilata itselleen tai toiselle. Median edustajat voivat tilata teoksen arvostelukappaleena kotiinsa.

Teoksen ensipostitus on 7. toukokuuta 2020. Esitys säilyy Täsmäteatterin ohjelmistossa ainakin niin kauan, kuin teatterit ovat kiinni.

Etätyöryhmä: Meri-Maija Näykki, Iira Halttunen ja Markus Tapio

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Meri-Maija Näykki
040 567 3128
teatteritasma@gmail.com

240-vuotias Tampere saa lahjaksi PerforMansen Ratinan sillan alle

13.6.2019

Syys-lokakuun taitteessa Ratinan sillan alla nähdään sirkus-, teatteri-, tanssi-, valo-, ääni- ja kuvataidetta yhdistävä performanssi: PerforManse – näkökulmataidetta silla alla.
Teos on kahden seinättömän teatteriryhmän, Täsmäteatterin ja Teatteri Siperian, yhteistuotanto. Se on syntymäpäivälahja Tampereelle ja tamperelaisille, ja näin ollen katsojille maksuton.

“Suomi 100 -vuonna teimme toivoa ja talkoohenkeä käsittelevän Uittovoima-esityksen Pispalan uittotunneliin. Teos sai Tampereen Vuoden kulttuuriteko 2017 -kunniamaininnan. Uittovoima oli harmittavan monella tapaa esteellinen ja vaikka se oli kaupunkilaisten yhteisessä tilassa, se ei ollut kaikille kaupunkilaisille saavutettava. Tampereen 240-vuotissyntymäpäivän kunniaksi haluamme jatkaa Uittovoiman taiteellista suuntaa, tällä kertaa mahdollisimman esteettömästi. Kutsumme kaikki tamperelaiset ikään, taustaan ja sosiaaliseen asemaan katsomatta yhdessä sillan alle pohtimaan omaa perspektiiviään kaupunkimaisemaan.”

-Meri-Maija Näykki, Täsmäteatteri

“Teimme täysin samanaikaisesti Täsmäteatterin upean Uittovoima-esityksen kanssa Teatteri Siperian esitystä Hiedanrantaan tyhjään tehdashalliin – Ja tästä samanaikaisuudesta ja heidän hienosta työstään innostuneena koimme hyvin mielekkääksi ja kiinnostavaksi lähteä mukaan toteuttamaan tila-lähtöistä ja puhtaasti esteetöntä PerforMansea yhdessä Meri-Maijan ja Täsmäteatterin kanssa. Meille ja Täsmäteatterille tilattomuus luo mahdollisuuksia esityksen uudenlaiseen rakenteista vapaaseen ajatteluun, jolloin elämyksiä katsojille voidaan tuottaa perinteisiä muotoja laajentaen ja ehkä näin voidaan tavoittaa myös ihmisiä, joita kulttuurin kiinteät rakenteet eivät tavoita. Unelmana tulevaisuuden kaupunki jossa monimuotoinen kulttuuri voi toteutua missä ja miten vaan ja on aidosti kaikille saavutettavaa.”

– Marika Heiskanen, Teatteri Siperia

Esityksen ensi-ilta on Tampereen päivän juhlaviikonloppuna 27.9.2019. Sen jälkeen teosta esitetään yhteensä 10 kertaa 27.9.-1.10.2019. PerforMansen kesto on noin 20 min ja se tapahtuu Ratinan sillan alla, stadionin puolella koskea.

Täsmäteatterin Meri-Maija Näykki on esityksen ohjaaja-tuottaja, Teatteri Siperian Saija Raskulla toimii teoksen ääni- ja valosuunnittelijana ja Marika Heiskanen taiteellis-tuotannollisena koordinaattorina. Lisäksi teoksessa esiintyvät muun muassa sirkustaiteilijat Onni Toivonen, Heikki Järvinen ja Lida Kuusisto. Loput esiintyjä- ja työryhmätiedot julkaistaan myöhemmin.

Aiemmin kodittomien nukkumapaikkana tunnetut, sillan alle aukeavat holvirakenteet muistuttavat renessanssiteatterin perspektiivinäyttämöä. PerforManse leikitteleekin perspektiivin ja näkökulman idealla. Esityksen näyttämö on niin massiivinen, että esitystä on mahdotonta nähdä yhdeltä seisomalta. Katsojat saavat itse valita näkökulmansa ja vaihdella sitä esityksen aikana. Maksuttomuuden vuoksi teoksen voi katsoa vaikka kaikki 10 kertaa – aina eri perspektiivistä. Esitys on dialogissa sillan alla sijaitsevan Tuomo Rosenlundin Leikkikenttä-muraalin kanssa. Muraali ehdottaa kaupunkitilaa ihmisen leikkikentäksi. PerforManse puolestaan tarjoaa leikkimisen välineeksi erilaisten näkökulmien tutkailua.

Teosta ovat tukenee Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaa ja Pyynikin kesäteatterisäätiö.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

teatteritasma@gmail.com
040 567 3128 (Meri-Maija Näykki)

marika@teatterisiperia.fi

050 5597311 (Marika Heiskanen)

Täsmäteatterin Uittovoima esitykselle Vuoden kulttuuriteko 2018 -kunniamaininta

5.2.2018

TIEDOTE
Vapaa julkaistavaksi 5.2.2018 klo 16

Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunta on myöntänyt Täsmäteatterin Uittovoima projektille kunniamaininnan Vuoden kulttuuriteko  -palkinnon myöntämisen yhteydessä.

Näyttelijät Anna Kankila ja Santeri Helinheimo, ohjaaja Meri-Maija Näykki sekä valosuunnittelija Alina Pajula vastaanottivat kunniamaininnan Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa 5.2.

Uittovoima teosta esitettiin yhteensä 26 kertaa Pispalan Uittotunnelissa syys-lokakuussa 2017. Työryhmässä oli 19 henkilöä ja esityksen näki noin 900 katsojaa. Katsomopaikkoja ollessa 40/esitys Uittovoiman täyttöaste oli 88%.

“Näin nuorena tekijänä on tietysti mahtavaa tulla nähdyksi päättäjien taholta, mutta tämä on kyllä kunniamaininta ensisijaisesti Pispalalaiselle talkoohengelle! Ei tämä millään muulla resurssilla olisi toteutunut!”
– Meri-Maija Näykki, Uittovoima -esityksen ohjaaja

Täsmäteatteri haluaa kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, rahoittajia ja katsojia. Erityiskiitos myös työryhmälle, taustajoukoille, Pispalalle sekä tietysti arvon Uittotunnelille.

Uittovoimassa nähty “Tunneli toteutuu” taskulamppukoreografia löytyy nyt myös internetistä:

Esitys toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin satamapalveluiden kanssa. Projektin toteutumista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pyynikin kesäteatterisäätiö, Tampereen kaupunki sekä Nuorisoseuroen 100 tapahtumaa, 1000 tarinaa -hanke.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Meri-Maija Näykki
040 567 3128
teatteritasma@gmail.com
www.tasmateatteri.com

Pressikuvat:
https://drive.google.com/drive/folders/0B3ZyTk_iRLdRNHktU1VQWDR1T2s?usp=sharing

Tiedote – Täsmäteatteri rakentaa maanalaisen esityksen toivosta

13.6.2017

Tiedote – julkaisuvapaa heti

Lipunmyynti Täsmäteatterin uuteen esitykseen Uittovoima alkaa keskiviikkona 14. kesäkuuta. Teos saa ensi-iltansa 9.9.2017 Tampereella, Pispalan Uittotunnelissa.

 

Uittovoima vie katsojat syvyyksiin. Maan alla kulkeva 280 metriä pitkä Uittotunneli toimii esityksessä paitsi näyttämönä, myös yhtenä päähenkilöistä. Esitys syntyy Tampereelta kotoisin olevien teatterintekijöiden palosta luoda teatteria uusiin tiloihin.

Kipinä uittotunnelin valtaamiseen alkoi kyteä vuonna 2015, jolloin Täsmäteatteri loi vanhainkodin asukkaiden muistoista esityksen Unhola. Syntyprosessissa ohjaaja Meri-Maija Näykki painoi mieleensä Koukkuniemen asukkaan lapsuusmuiston, jossa oltiin vanhassa uittotunnelissa suojassa pommituksilta.

Noin 1,5 h kestävässä ulkoilmaesityksessä pääosien esittäjät Anna Kankila ja Santeri Helinheimo Mäntylä johdattavat katsojat liikkumaan tunnelin sisällä. Uittotunneli muuttuu unohdetusta betoniputkesta uudeksi todellisuudeksi näyttelijöiden ja katsojien ryhtyessä yhteisiin talkoisiin toivon puolesta. Uittovoima käsittelee toivoa tämän päivän Suomessa, jossa on vaikea enää tietää kenen talkoissa on mukana ja miksi. Toivo herää vilpittömästä talkoohengestä, mutta löytyykö sitä 2010-luvun talkoista?

Esitys toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin satamapalveluiden kanssa. Uittovoimaa tukee Tampereen kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto sekä Pyynikin kesäteatterisäätiö.

Pääosissa ovat Anna Kankila (tuttu mm. Teatteri Telakan esityksestä When A Rainbow Is Black) ja Santeri Helinheimo Mäntylä (elokuvasta Bodom, TTT:n musikaalista Viita 1949).


Ohjaus Meri-Maija Näykki / Käsikirjoitus Iira Halttunen / Sävellys Santeri Helinheimo Mäntylä / Valosuunnittelu, lavastus ja puvustus Alina Pajula / Tuotanto ja viestintä Anna Suonsyrjä

Esiintymässä myös ensemble:
Susanna Kock, Petra Koitila, Minna Korhonen, Sami Lakso, Jenni Marjomaa, Roosa Raiskio, Siri Saarilahti, Valentin Salo, Nella Savolainen ja Sampo Seppä.


Esitykset 8.9. – 8.10.2017

Liput verkosta www.tasmateatteri.com
Esitykseen mahtuu vain 40 katsojaa per esitys.
Lipun hintaan kuuluu kahvi ja keitto.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Meri-Maija Näykki 040 368 9699, tavoitettavissa klo 11.30-13.30 ja klo 15 jälkeen.
teatteritasma(at)gmail.com
#uittovoima #täsmäteatteri

LINKKI PRESSIKUVIIN!

UITTOVOIMA-kuvat: Anna Björklund

Täsmäteatteri etsii esiintyjiä Pispalan uittotunneliin

19.4.2017

Täsmäteatteri etsii eri ikäisiä esiintyjiä elo-lokakuussa 2017 toteutettavaan teatteriesitykseen. Esitys toteutetaan Tampereella, Pispalan uittotunnelissa ja esityksessä tutkitaan toivon käsitettä. Teoksen ensi-ilta on syyskuun alussa.

Täsmäteatteri järjestää koe-esiintymisen hakijoille sunnuntaina 7.5.2017 klo 12-18 Uittotunnelissa. Koe-esiintymiseen ilmoittautuminen on auki 27.4. asti.

Haussa on harrastajaesiintyjiä toivoa käsittelevän teoksen ensembleen. Koska näyttämönä toimii 280 metriä pitkä ja 5 metriä leveä tunneli, esiintyjäensembleltä odotetaan kykyä, valmiutta ja ennen kaikkea halua keholliseen ilmaisuun. Lisäksi hakijoilta edellytetään sitoutumista teoksen harjoitus- ja esityskauteen. Sekä harjoitukset, että esitykset painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin, joten teokseen on mahdollista osallistua päivätyön tai koulun ohella. Haun alaikäraja on 15 vuotta.

Näyttelijöinä teoksessa toimivat mm. Koukussa TV-sarjasta ja Bodom-elokuvasta tuttu Santeri Helinheimo Mäntylä, sekä tällä hetkellä Teatteri Telakan When a Rainbow is Black -teoksessa esiintyvä Anna Kankila.

Esityksen taustalla on Täsmäteatteri-ryhmä, jonka tekijät ovat aiemmin pyörittäneen Koukkuniemen kesäteatteria. Uittotunneli-esityksen käsikirjoittaa Iira Halttunen ja ohjaa Meri-Maija Näykki. Valosuunnittelusta vastaa Alina Pajula ja musiikeista Santeri Helinheimo.

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Yhteydenotot:

teatteritasma@gmail.com

 

Pispalan uittotunneli muuntuu teatterin näyttämöksi syksyllä 2017

28.2.2017

Täsmäteatteri valmistelee ensi syksyksi Pispalan historialliseen uittotunneliin uutta tilalähtöistä teatteriesitystä. Teos pohtii toivon käsitettä historiassa ja nykypäivässä. Onko tunnelin päässä vielä valoa?

Täsmäteatterin työryhmä muodostuu Tampereelta kotoisin olevista nuorista taiteilijoista. Ryhmän jäsenet pyörittivät muutama vuosi sitten Koukkuniemen kesäteatteria, jossa vanhainkodin asukkailta kerätyt muistot heräsivät näyttämöllä uudelleen eloon.

Toivo inspiroi Täsmäteatterin tekijöitä nykyään jopa vieraalta tuntuvana sanana. Voivatko tämän päivän nuoret edes tietää mitä on elää toivossa, kun heidän elinaikanaan Suomessa perusasiat ovat aina olleet hyvin?

280 metriä pitkä ja 5,2 metriä leveä, karu uittotunneli on visuaalisesti ja historiallisesti hedelmällinen paikka toivon tulkinnalle. Tunnelin historia on lähinnä toivoton: vanha, pienempi uittotunneli toimi pommisuojana talvi- ja jatkosodissa. Kun uusi, isompi tunneli valmistui vuonna 1968, tukkien uittaminen korvattiin rekoilla ja tunneli jäi käyttämättä.

Esiintyjänä tunnelissa nähdään mm. Santeri Helinheimo Mäntylä, joka on tuttu esimerkiksi tv-sarjasta Koukussa ja elokuvasta Bodom

Teos saa ensi-iltansa syyskuussa 2017.
Liput tulevat myyntiin kesäkuussa 2017.

Käsikirjoitus: Iira Halttunen
Ohjaus: Meri-Maija Näykki
Musiikki, näyttelijä: Santeri Helinheimo
Valosuunnittelu: Alina Pajula
Tuotanto: Anna Suonsyrjä
Muu työryhmä tarkentuu myöhemmin.

Uittotunnelin esitystä tukee mm. Suomen Kulttuurirahasto ja se on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin satamapalveluiden kanssa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Meri-Maija Näykki,

teatteritasma@gmail.com
040 368 9699
www.tasmateatteri.com

Blogikirjoitus Uittotunnelin projektista: https://tasmateatteri.com/kiitollisuutta-kevaan-kynnyksella/

 

Kuva
Kuva: Alina Pajula

26.7.2016 Aikaa käsittelevä monologi saa erilaisia merkityksiä vanhainkodissa ja valtuustosalissa

26.7.2016

Koukkuniemen kesäteatteria aikaisemmin pyörittäneen Täsmäteatterin uusi esitys 2400 sekuntia – monologi ajasta saa kantaesityksensä 30.7.2016 klo 15 Koukkuniemen vanhainkodin pylvässalissa. Tämän jälkeen esityksestä nähdään neljä näytöstä Tampereen Teatterikesän Off-ohjelmistossa.

Täsmäteatteri tekee tilalähtöistä teatteria, ja myös 2400 sekuntia -esitys on rakennettu sopimaan erilaisiin ei-teatteritiloihin, kuten hoivalaitoksiin. Koska teos on kiertue-esitys, se ei pysähdy paikoilleen edes Teatterikesässä. Teos esitetään kolmessa eri tilassa Tampereella: Koukkuniemen vanhainkodin ja Viola-kodin lisäksi monologi nähdään Tampereen keskusvirastotalon valtuustosalissa. Teatterikesän jälkeen esityksen voi tilata mihin tahansa – hoivalaitoksiin, työpaikoille, oppilaitoksiin, tapahtumiin, juhliin ja niin edelleen.

Teos pureutuu aina ajankohtaiseen aiheeseen, aikaan. Jokaisella katsojalla on oma kokemuksena ajasta, mutta myös esityspaikalla on tässä tapauksessa vaikutuksensa teatterielämykseen ja teoksen tulkintaan. Ajan kulku tuntuu erilaiselta vanhainkodissa kuin poliittisen päätöksenteon areenalla.

Monologissa puheenvuoron saa Neiti Aika (Meri-Maija Näykki), tuo luotettava ajan haltija, josta aika on ajanut ohitse. Odotellessaan puheluita hän on ehtinyt pohtia ajan olemusta. Miten aika pitäisi käyttää? Onko meillä todella niin kiire? Miksi?

Mitä sitten kun minulla on, niin kuin ne kaikki sanovat, kaikki aika maailmassa? Eläkkeellä?

Esitys kestää 2400 sekuntia, eli 40 minuuttia.

 

Käsikirjoitus: Iira Halttunen

Näyttämöllä: Meri-Maija Näykki

Musiikki ja äänisuunnittelu: Santeri Helinheimo

Skenografia: Titus Torniainen

 

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita esityksen kenraaliharjoitukseen 29.7. klo 17 ja ensi-iltaan 30.7. klo 15 Koukkuniemen vanhainkodin pylvässaliin. Ilmoitathan saapumisestasi etukäteen osoitteeseen teatteritasma@gmail.com.

 

Esitystä ovat tukeneet Pyynikin kesäteatterisäätiö ja Vivica Bandlerin säätiö.

 

Haastattelupyynnöt

Meri-Maija Näykki

040 368 9699

teatteritasma@gmail.com

7.7.2016 Teatterintekijät palaavat Koukkuniemen vanhainkotiin – uusi teatteriryhmä on aloittanut toimintansa

5.7.2016

Koukkuniemen rannassa ei tänä kesänä nähdä aiempien vuosien tapaan kesäteatteriesitystä, mutta Koukkuniemen kesäteatterin tamperelaislähtöinen ydintiimi tekee paluun vanhainkotiin. Nuoret teatterintekijät ovat nyt perustaneet oman teatteriryhmän nimeltään Täsmäteatteri. Sen ensimmäisen esityksen ensi-ilta nähdään Koukkuniemen vanhainkodissa heinäkuun lopussa.

Meri-Maija Näykin, Iira Halttusen, Santeri Helinheimon ja Titus Torniaisen perustama Täsmäteatteri tuottaa esityksiä tila- ja yhteisölähtöisesti. Ryhmä siis valmistaa esityksensä perinteisten teatteritilojen ulkopuolelle ja teoksissaan osallistaa ja ottaa huomioon näihin esityspaikkoihin sidoksissa olevia yhteisöjä.

Näistä lähtökohdista on syntynyt myös Täsmäteatterin ensimmäinen tuotanto. 2400 sekuntia on monologiesitys, jonka ensi-ilta on Koukkuniemen vanhainkodin pylvässalissa 30.7. klo 15. Tämän jälkeen teoksesta nähdään yhteensä neljä esitystä Tampereen Teatterikesän OFF-ohjelmistossa. Silloin monologi viedään myös Tampereen keskusvirastotalon valtuustosaliin ja Viola -kotiin.

2400 sekuntia on meitä kaikkia koskevan arkisen mysteerin äärellä. Sen aiheena on aika. Ääneen pääsee Neiti Aika – tuo luotettava ajan haltija, josta aika on ajanut ohitse.

Monologin esittää Koukkuniemen kesäteatterissa aiempina kesinä ohjaajana toiminut Meri-Maija Näykki. Tekstistä vastaa tuttuun tapaan Iira Halttunen ja musiikista Santeri Helinheimo. Visuaalisen ilmeen on toteuttanut Titus Torniainen.

Jatkamme edellisten vuosien linjaa; vaikka esityksemme ottaa huomioon hoivalaitosten rajalliset tilat ja katsojien ikäryhmän, teos soveltuu jokaiselle jota aika teemana koskettaa. Ja ketäpä ajan hammas ei purisi?” kertoo teoksen käsikirjoittaja Iira Halttunen.

2400 sekuntia -esitystä ovat tukeneet Pyynikin kesäteatterisäätiö ja Vivica Bandlerin säätiö.

Yhteydenotot:

Meri-Maija Näykki
040 567 3128
teatteritasma@gmail.com