PERFORMANSE – synttärikekkerit Ratinan sillan alla

PERFORMANSE – synttärikekkerit Ratinan sillan alla on tapahtumallinen esitys, joka kutsuu tamperelaiset yhdessä sillan alle juhlistamaan 240-vuotiasta Tamperetta. Esitys valjastaa Ratinan sillan arkkitehtuurin sirkusvälineeksi, näyttämöksi ja juhlapaikaksi.

Teosta esitetään yhteensä 10 kertaa Tampeen päivän juhlaviikonloppuna:
pe 27.9. klo 18:30 ja 20
la 28.9. klo 18:30 ja 20
su 29.9. klo 18:30 ja 20
ma 30.9. klo 18:30 ja 20
ti 1.10. klo 18:30 ja 20  – virallinen Tampereen syntymäpäivä!
Esitykset Ratinan sillan alla, stadionin puolella koskea.

Tapahtumassa saa oleilla klo 18-21, tarjolla on kuumaa mehua, yllätysohjelmaa ja juhlan humua. Esitys on maksuton, ikärajaton ja muutenkin esteetön.

Paikallisten sirkus-, teatteri-, tanssi-, valo- ja äänitaiteen ammattilaisten yhteenliittymänä syntyy PerforManse, joka ei pyri ulkoiluttamaan perinteisiä taidemuotoja vaan luomaan esittävää taidetta kyläjuhlamaisella otteella. Katsomoa ei teoksella ole, vaan juhlavieraat saavat oleilla tapahtumassa haluamallaan tavalla ja juhlia Suomen suurinta kylää.

Synttärijuhla syntyy kahden tamperelaisen seinättömän teatterin Täsmäteatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona. 

Tyäryhmä

Meri-Maija Näykki, ohjaus, esitysdramaturgia, tuotanto
Iira Halttunen, esitysdramaturgia

Saija Raskulla (Teatteri Siperia), äänisuunnittelu ja -toteutus
Heikki Tavilampi, valosuunnittelu ja -toteutus

Näyttämöllä:
Janita Hakanen, esiintyvä taiteilija
Heikki Järvinen, sirkustaiteilija
Lida Kuusisto, sirkustaiteilija
Saija Raskulla, äänitaiteilija (Teatteri Siperia)
Siri Saarilahti, esiintyvä taiteilija
Vilhelmiina Sinervo, sirkustaiteilija/ääniajo
Marko Taiminen, tanssi- ja teatteritaiteilija
Heikki Tavilampi, valotaiteilija
Onni Toivonen, sirkustaiteilija

Tuotanto
Richard Katajisto(Teatteri Siperia), Meri-Maija Näykki, Marika Heiskanen (Teatteri Siperia), Iida Salokorpi Suvi Pouttu, puvustus   Jaska-Matti Näykki, näyttämömies
Mikko Seppälä, näyttämömies Hannes Hokkanen, näyttämömies   Otto Vihervaara, graafinen ilme  

Teosta ovat tukenee Taiteen edistämiskeskus, Pirkanmaa ja Pyynikin kesäteatterisäätiö, sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Oheisohjelma

Tapahtuma muodostuu PerforManse-esityksestä ja kattavasta oheisohjelmistosta, johon mahtuu monipuolisten musiikkiesitysten lisäksi räväkkää katutanssia ja herkkää sanataidetta. Juhlavieraat voivat myös kirjoittaa syntymäpäiväsankari Tampereelle onnittelukortteja, joita luetaan yleisölle viimeisenä tapahtumapäivänä. 

Tapahtuman oheisohjelma muodostuu tamperelaisista artisteista. Esiintymässä nähdään tamperelainen Suomi hiphop -yhtye Mansesteri, laulaja-lauluntekijä Jukka Nousiainen, laulu- ja soitinyhtye Jetronaattori & Glitter Kittens, raipepunkbändi Radical Ninja, katutanssiryhmä JaMam’s Cats, folk duo Liila & Jantso Jokelin, Lepolan akka & kulkutauti – melankolinen viihdeorkesteri Pyynikiltä, sanataitelija-runoilija Venla Moisala sekä Jaakko & Jay. (ohjelma-aikataulu yllä)

Viileinä syysiltoina yleisöstä huolehtii myös Tampereen Kauppahallin tarjoama lämmin mehutarjoilu sekä Syyria nam nam, joka tarjoilee erilaisia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan herkkuja ja maistuvaa arabialaista kahvia. Tarjolla liha- ja kasvisruokia sekä gluteenittomia vaihtoehtoja.

Pukukoodi, saapuminen ja muuta tiatoo

Paa ny jotain lämmintä päälle, että tarkenet! Sillan alla ei sada (ainakaan paljoo), mutta tuulista säätä ja syksyn koleutta ei parane aliarvioida.

Ratinan sillan alle on esteetön pääsy. Juhlapaikalle pääsee kävellen, pyörällä, bussilla, henkilöautolla ja taksilla.
Juhlapaikalla ei valitettavasti ole saniteettitiloja, Ratinan kauppakeskuksesta löytyy asiakas wc.

Kuvat: Heikki Järvinen